Beure i conduir NO són compatibles - Menocares
Menocares

Al volant, 0.0 és l’única alternativa

No importa que només hagi pres una cervesa, un combinat o una copa de vi. L’alcohol sempre deixa petjada. Qui ha begut incorre sempre en una doble equivocació: d’una banda, creu que controla, per l’altre, pensa que els efectes de l’alcohol es poden dissipar en un parell d’hores.

La taxa d’alcohol en sang depèn de moltes coses. De la quantitat, de la velocitat amb que es beu, de la ingestió de menjar, de l’edat, el pes i el sexe del conductor (les dones triguen més en metabolitzar l’alcohol), de l’hora… No obstant això, la qual cosa no varia són els efectes de l’alcohol sobre la conducció: Inicio zona de risc(augment de temps de reacció, es subestima la velocitat i apareixen els primers problemes de coordinació); Zona d’alarma (pitjor percepció de distància, problemes de visió i increment de somnolència); Conducció perillosa (greus problemes de percepció, grans alteracions d’atenció i coordinació); i Conducció altament perillosa (greus problemes de percepció, atenció i coordinació).

Després d’una dècada, la figura del “Conductor Alternatiu” s’ha convertit en una pràctica habitual per a molts.

Un grup d’amics es disposa a sortir a la nit. Llavors, un d’ells adopta la figura del “conductor alternatiu”. Durant tota la nit el seu propòsit serà sortir amb els seus amics, prenent únicament refrescs i sucs, gaudir, i en concloure la festa deixar-los un a un a les seves cases, sans i estalvis. El “Conductor alternatiu” és una campanya recomanada per la Unió Europea per lluitar contra el fatal binomi alcohol i conducció i se centra en la població jove. Aquesta figura apareix després de comprovar que el 64% dels joves prefereixen moure’s amb cotxe quan “surten de marxa”. En aquest sentit, els joves, cada vegada més conscients que beure i conduir és incompatible, per evitar viatjar en un cotxe on el conductor ha begut, s’organitzen setmana a setmana amb el denominat “conductor alternatiu”.

Mancant “conductor alternatiu”, prendre un taxi o el transport públic sempre serà la millor elecció.

Els mites de l’alcohol

Al voltant de l’alcohol sempre han sorgit mites. La realitat és la següent:

  • L’alcohol no és un estimulant, sinó un depressor del sistema nerviós
  • No augmenta la potència sexual, sinó que la inhibeix
  • No serveix per combatre el fred
  • Fer exercici, beure aigua, menjar, donar-se una *cabezadita, o donar-se una dutxa, no redueix la taxa d’alcohol.